Dialog pe cord deschis! Dr. STANISLAV RURAC - o importantă lecție despre sănătatea inimii
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » LIFE STYLE » Utile » Cum se aranjează totul pentru micul dejun. De ce este masa de dimineață atât de importantă pentru organism

Cum se aranjează totul pentru micul dejun. De ce este masa de dimineață atât de importantă pentru organism

De: Ileana Mlădinoiu 30/05/2023 | 14:40
Cum se aranjează totul pentru micul dejun. De ce este masa de dimineață atât de importantă pentru organism
October 22, 2021, Ukraine: In this photo illustration, breakfast of croutons with egg and cheese, served on a pink plate. (Credit Image: © Valera Golovniov/SOPA Images via ZUMA Press Wire)

Faptul că există o artă în a fi gospodină, așa cum există o artă de a fi gospodar, nu poate fi contestat de nimeni. Și, ca în orice artă, pe lângă talent se cere multă, multă muncă, pasiune, dar înainte de toate, dorința de a învăța, deoarece, potrivit unui dicton românesc, nimeni nu s-a născut învățat.

Orice amănunt este important în organizarea unei mese obișnuite și festive în familie, de la micul dejun, până la masa de seară sau cina. În acest sens, nu dăunează nimănui dacă tratăm câteva probleme legate de vesela folosită pentru a servi micul dejun, începând de la farfurii, căni, cești, furculițe etc., fără să neglijăm operațiile de debarasare executate în etape, pe măsura consumării preparatelor.

Cum se aranjează masa pentru micul dejun. De ce este micul dejun atât de important pentru organism

Cu toții știți că micul dejun reprezintă prima masă din zi, pe care unii, în mod conșient, o neglijează. Specialiștii apreciază că la această masă o persoană trebuie să consume circa 25-30% din cantitatea de alimente calculate pentru întreaga zi. Micul dejun trebuie să fie consistent și variat pentru a furniza organismului energia necesară desfășurării activităților până la următoarea masă, iar orele cele mai potrivite de a-l lua sunt între 7 și 9 dimineața.

În general, la micul dejun, după caz, se utilizează următoarea veselă: farfurii întinse pentru gustări, tacâmuri pentru gustări (cuțit, furculiță, linguriță), serviciul pentru băuturi calde (ceainic, cafetieră), căni pentru ceai cu suport (farfurioară), farfurioară pentru unt și gem, dulceață, miere, pahare pentru ouă moi, cu linguriță, serviciul de condimente (sare, piper, muștar), sosiere diferite pentru sosuri reci, pahare pentru apă minerală/plată, iaurt, farfurioară pentru pâine sau coșuleț, zaharniță specială cu linguriță, șervețele, față de masă colorată sau albă.
Dacă la servirea micului dejun obișnuit se va folosi o veselă strict necesară, la mesele cu invitați se va utiliza întreaga veselă conform meniului stabilit și se va aranja după toate regulile adoptate în servirea mesei. Nu sunt excluse nici operațiunile efectuate după ce ați consumat micul dejun, adică debarasarea.

8 reguli pentru reușita deplină a unui mic dejun

1.Amplasarea mesei și a scaunelor
După amplasarea mesei în camera unde v-ați propus să luați micul dejun alături de invitați, așezați fața de masă. Pe tăblia mesei se întinde o husă albă din molton, care împiedică alunecarea feței de masă în timpul servirii. Apoi, în funcție de numărul persoanelor, se așează scaunele, la distanțe egale între ele.
2.Aranjarea veselei
În fața fiecărui scaun se va pune pe masă mai întâi o farfurie întinsă, cu câțiva centimetri de la margine spre interiorul mesei. Peste aceasta se va așeza farfuria pentru gustări.
3.Aranjarea tacâmurilor
Cuțitele pentru gustări se vor așeza întotdeauna pe partea stângă a farfuriei, cu tăișul spre farfurie, la aceeași distanță de marginea mesei cu farfuria. Furculițele pentru gustări se vor așeza pe partea stângă a farfuriei, cu dinții în sus, la aceeași distanță față de marginea mesei cu farfuria și cuțitul.
4.Cana/ceașca pentru băuturi calde se așează pe suport (farfurioară) în dreptul cuțitului, cam la mijlocul acestuia, cu codița ceștii spre dreapta.
5.Farfurioarele sau castronașele cu unt și dulceață
Acestea se așează în fața farfuriei pentru gustări. Untul se porționează pentru fiecare persoană sub formă de cuburi, evantai etc.
6.Produsele de panificație sau patiserie
Se pun pe o farfurioară pentru fiecare persoană, în partea stângă a furculiței. În cazul în care pâinea se servește în coșuleț sau într-o farfurie mare pentru mai mulți invitați, ele vor fi plasate la mijlocul mesei.
7.Șervetul de pânză și șervețelul de hârtie
Șervetul de pânză se pliază sub formă de plic, punându-se în jurul suportului de pâine (individual). Șervețelul de hârtie se pliază în triunghi și se așează în partea stângă a furculiței.
8.Serviciul cu condimente și zaharnița specială
Serviciul cu condimente și zaharnița specială se așează în mijlocul mesei.

Cum se face debarasarea veselei de pe masă atunci când aveți musafiri

După ce ați luat micul dejun împreună cu oaspeții invitați, un rol important îl are debarasarea veselei de pe masă. În acest sens, se recomandă folosirea tăvilor din metal sau din material plastic. La început, pe tavă, se pun suporturile de unt și gem și tacâmurile de gustări, care se duc la bucătărie.

Apoi se iau de pe masă farfuriile de gustări, suporturile cu pâine, serviciile de condimente, zaharnița, sosierele. Ceștile de ceai/cafea cu farfurioarele și lingurițele, paharele pentru apă se adună ultimele. Cu tăvița, un șervet din pânză sau o periuță specială, se adună firimiturile de pe masă. Se strânge fața de masă, se duce la bucătărie, se scutură. Dacă a rămas curată, se strânge și se așează la locul destinat, iar dacă s-a pătat puțin, se înțelege că fața de masă va trebui spălată.

Toate aceste operațiuni de debarasare, executate în etape, pe măsura consumării preparatelor, se vor face pe partea dreaptă a fiecărui musafir. În acest timp, tava se va ține cu mâna stângă și se va transporta cu ambele mâini. Operațiunea finală se va face doar după ridicarea musafirilor de la masă.

Treceți apoi la sortarea, curățarea și degresarea cu apă caldă și detergenți speciali a veselei și tacâmurilor folosite pentru micul dejun. Clătiți cu apă rece și ștergeți obiectele cu cârpe speciale fără scame. Urmează să le așezați în dulapurile din bucătărie/debarale sau în vitrinele din sufragerie, cum se obișnuia pe vremuri.

Idei de meniuri orientative pentru mic dejun

-omletă simplă, unt și dulceață, ceai sau lapte, pâine, cafea.
-omletă țărănească cu kaizer și verdeață.
-telemea cu roșii, mezeluri de calitate, unt și gem, ceai, lapte, pâine.
-ouă fierte moi, unt și dulceață, iaurt, pâine.
-ochiuri simple, unt și miere de albine, lapte, pâine.
-ochiuri pe cașcaval, unt și dulceață, ceai sau lapte, pâine.
-ouă fierte moi, salată de crudități, smoothe-uri, pâine.
-salată de fructe cu migdale și stafide.
-pâine prăjită cu pastă din cremă de brânză și avocado.
-brânză cu smântână, dulceață, pâine.
-șnițele, creier pane, cu salată de crudități.
-pește gras, cum ar fi macroul sau somonul.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru a se menține la 45 de kg
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Irina Fodor a dat din casă! Ce poate să facă soțul, Răzvan, când este plecată la Asia Express: „Altă soluție nu e!” Care e mâncarea preferată a prezentatoarei de la Chefi la cuțite
Irina Fodor a dat din casă! Ce poate să facă soțul, Răzvan, când este plecată...
Primele imagini cu CRBL după operație! Așa a ajuns să arate artistul după blefaroplastie
Primele imagini cu CRBL după operație! Așa a ajuns să arate artistul după blefaroplastie
Descoperire arheologică șocantă: 76 de copii sacrificați, cu pieptul desfăcut și craniul modificat. Scopul „ofrandei” macabre
Descoperire arheologică șocantă: 76 de copii sacrificați, cu pieptul desfăcut și craniul modificat. Scopul „ofrandei”...
Ce își dorește, de fapt, Putin de la alegerile din SUA. Motivul pentru care Trump nu mai pare un pariu câștigător
Ce își dorește, de fapt, Putin de la alegerile din SUA. Motivul pentru care Trump...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul de pace” al lui Putin pentru Ucraina
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care însă ar putea bloca vânzările
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care însă ar putea bloca vânzările
Lidia Buble, în lacrimi pe rețelele sociale: „Stau și mă întreb dacă nu cumva i s-a întâmplat ceva” Vedeta a șters imediat fotografia
Lidia Buble, în lacrimi pe rețelele sociale: „Stau și mă întreb dacă nu cumva i...
Suma impresionantă pe care o cere o femeie de la primărie după ce nu a putut să se căsătorească cu iubitul muribund. Orașul care ar putea fi bun de plată
Suma impresionantă pe care o cere o femeie de la primărie după ce nu a...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât muncește bărbatul meu?”
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă:
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața?...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
Descoperă Oferta LIDL Black Friday 2024: Ustensile Parkside pentru meșteri
Descoperă Oferta LIDL Black Friday 2024: Ustensile Parkside pentru meșteri
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au...
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Prima secție unde votul s-a încheiat. Update
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Prima...
Ce se întâmplă dacă pui acetonă pe gresia din baie. Metoda prin care poți scăpa de o mare problemă
Ce se întâmplă dacă pui acetonă pe gresia din baie. Metoda prin care poți scăpa...
Dan Diaconescu aruncă bomba despre Traian Băsescu: Este diavolul pe Pământ (VIDEO)
Dan Diaconescu aruncă bomba despre Traian Băsescu: Este diavolul pe Pământ (VIDEO)
Prima imagine cu Irinel Columbeanu după ce a făcut un nou AVC şi medicii au ajuns de urgenţă la azil
Prima imagine cu Irinel Columbeanu după ce a făcut un nou AVC şi medicii au...
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Profesor din Neamţ, reţinut pentru corupere sexuală a minorilor
Profesor din Neamţ, reţinut pentru corupere sexuală a minorilor
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Tsunami în România? Declarații neașteptate ale seismologilor
Tsunami în România? Declarații neașteptate ale seismologilor
Așa scump, bade?! Câți lei costă o porție de cartofi prăjiți în restaurantul lui Nicolai Tand de la Asia Express
Așa scump, bade?! Câți lei costă o porție de cartofi prăjiți în restaurantul lui Nicolai...
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Medana, despre momentul în care l-a cunoscut pe Alin Oprea. Cum a fost prima întâlnire: ”El nu mai exista nici ca bărbat”
Medana, despre momentul în care l-a cunoscut pe Alin Oprea. Cum a fost prima întâlnire:...
Cu ce să ștergi geamurile ca să rămână curate și strălucitoare. Metoda prin care praful nu se va mai depune pe ele
Cu ce să ștergi geamurile ca să rămână curate și strălucitoare. Metoda prin care praful...
Floarea pe care e bine să o plantezi în luna noiembrie. Are culori superbe, un parfum unic, iar până la primăvară se va dezvolta perfect
Floarea pe care e bine să o plantezi în luna noiembrie. Are culori superbe, un...
Gabriela Cristea nu mai suportă criticile primite în online. Prezentatoarea a răbufnit: „Cine sunteți voi să vă permiteţi să ne faceţi în toate felurile?”
Gabriela Cristea nu mai suportă criticile primite în online. Prezentatoarea a răbufnit: „Cine sunteți voi...
×